6 fabels over slaap ontkracht - Woonboulevard SpijkenisseWoonboulevard Spijkenisse
Gratis parkeren
Vandaag open van
13.00 - 18.00 uur
Terug

6 fabels over slaap ontkracht

1 jaar geleden
Fabels over slaap

Slapen: we doen het graag! Met of zonder pyjama, samen of alleen, onder een dik dekbed of een luchtig laken. Maar hoeveel weet je eigenlijk écht over slapen? Wij hebben 6 fabels voor je op een rijtje gezet!

Fabel 1: Je hebt 8 uur slaap nodig per nacht

Gemiddeld heeft een volwassen persoon tussen de 6 en 9 uur slaap nodig. Hoeveel dat precies is, verschilt per persoon. Je kunt makkelijk checken of je genoeg slaap pakt door te kijken hoe je je overdag voelt. Kom je ‘s ochtends moeilijk je bed uit of functioneer je overdag niet goed? Dan slaap je misschien niet genoeg. 

Fabel 2: Verloren slaap kun je inhalen

Vaak wordt gedacht dat periodes met weinig slaap gecompenseerd kunnen worden door op een later moment bij te slapen, maar zo werkt het niet helemaal. Na een periode van te weinig slaap, slaap je wel dieper en langer. Maar verloren uurtjes krijg je nooit meer terug. Je lichaam heeft namelijk élke nacht rust nodig om te herstellen. Gelukkig tank je ook bij door  een powernap of genoeg ontspanning in je vrije tijd.

Fabel 3: Een middagdutje is ongezond

Een powernap van 5 tot 30 minuten geeft je een energieboost, verbetert je stemming en vernieuwt je alertheid. De ideale tijd voor zo’n siësta is tussen half 2 en half 4 ‘s middags.

Fabel 4: Sommige mensen dromen nooit

Iedereen droomt. Alleen niet iedereen kan zich zijn of haar dromen herinneren. De meeste dromen komen voor tijdens je REM-slaap, maar ook buiten deze slaap droom je.

Fabel 5: Je moet slapen omdat je hersenen rust nodig hebben

Dit klopt niet! Je hersenen zijn tijdens je slaap juist druk bezig met bijvoorbeeld je hartslag, ademhaling en hormoonproductie. Je lichaam pakt wél de rust tijdens het slapen. En dat is maar goed ook, want tijdens de nachtelijke uurtjes herstelt je lijf zichzelf en worden lichaamscellen vernieuwd. 

Fabel 6: Je eet jaarlijks acht spinnen tijdens het slapen

Lig je lekker te slapen, kruipt er een spin in je mond. En dat dan gemiddeld acht keer per jaar. Wat een nachtmerrie! Gelukkig klopt hier helemaal niks van! Tijdens je slaap tril, adem en snurk je en daar moeten spinnen helemaal niks van hebben. Bovendien, er valt geen eten te halen, dus je bent niet zo interessant voor spinnen als je lekker onder de wol ligt.

Voor advies over goed slapen, bedden en matrassen kun je terecht op onze Woonboulevard bij de experts van Beter Bed, JYSK, Swiss Sense en Auping. Slaap lekker!

Terug